A profiterol Itáliából terjedt el világszerte
Varga Zsófia | 2021. 05. 31.A profiterol Itáliából terjedt el világszerte. Az apró, égetett tésztából készült fánkokat, különféle édes krémekkel, leggyakrabban cukrászkrémmel, illetve tejszínhabbal (esetenként ezekek variációval, akár többféle ízesítésben) töltenek meg. A tetejére pedig alapesetben csokoládémáz kerül. Könnyű, krémes, mégsem nehéz édesség, nem is véletlen, hogy olyannyira népszerű a világ majd’ minden részén! A jó profiterolhoz nem is kell más, mint egy bevált égetett tészta recept, és némi fantázia, hogy a töltelék és a tetejére kerülő borítás variálható legyen.
Egy lábasban melegítsük össze a tejet, vajat, cukrot, sót, addig amíg a vaj fel nem olvad. Majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze fakanállal, a tésztát tegyük vissza a tűzhelyre és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Tegyük át a tésztát egy tálba és 5 percig hűtsük. Apránként dolgozzuk a tésztába a tojásokat. A tésztát tegyük 10-es csővel ellátott habzsákba, és nyomjunk a tepsire 3-4 cm átmérőjű golyókat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük a tésztát 30 percig.
A tejszínbe rakjuk bele a cukrot és a vaníliát, majd alacsony fokozaton verjük habbá.
A csokiszószhoz a tejszínt melegítsük fel, a csokit olvasszuk meg. A meleg tejszínt öntsük rá a csokira és keverjük egyneműre.
A tésztákat alulról töltsük meg a vaníliás tejszínhabbal, majd mártsuk ki őket a csokiszószban.