Profiterol

A profiterol Itáliából terjedt el világszerte

Varga Zsófia | 2021. 05. 31.
Mennyiség: adag Elkészítési idő: perc

A profiterol Itáliából terjedt el világszerte. Az apró, égetett tésztából készült fánkokat, különféle édes krémekkel, leggyakrabban cukrászkrémmel, illetve tejszínhabbal (esetenként ezekek variációval, akár többféle ízesítésben) töltenek meg. A tetejére pedig alapesetben csokoládémáz kerül. Könnyű, krémes, mégsem nehéz édesség, nem is véletlen, hogy olyannyira népszerű a világ majd’ minden részén! A jó profiterolhoz nem is kell más, mint egy bevált égetett tészta recept, és némi fantázia, hogy a töltelék és a tetejére kerülő borítás variálható legyen.

Összetevők

Chantilly krém

  • 470 g tejszín
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat  

Tészta

  • 170 ml tej
  • 70 g vaj
  • 1,5 kávéskanál cukor
  • 0,5 teáskanál só
  • 100 g liszt
  • 3 tojás  

Csokoládé szósz

  • 150 g étcsokoládé
  • 175 ml tejszín

Elkészítés

Tészta

Egy lábasban melegítsük össze a tejet, vajat, cukrot, sót, addig amíg a vaj fel nem olvad. Majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze fakanállal, a tésztát tegyük vissza a tűzhelyre és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Tegyük át a tésztát egy tálba és 5 percig hűtsük. Apránként dolgozzuk a tésztába a tojásokat. A tésztát tegyük 10-es csővel ellátott habzsákba, és nyomjunk a tepsire 3-4 cm átmérőjű golyókat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük a tésztát 30 percig.


Krém

A tejszínbe rakjuk bele a cukrot és a vaníliát, majd alacsony fokozaton verjük habbá.

A csokiszószhoz a tejszínt melegítsük fel, a csokit olvasszuk meg. A meleg tejszínt öntsük rá a csokira és keverjük egyneműre.

A tésztákat alulról töltsük meg a vaníliás tejszínhabbal, majd mártsuk ki őket a csokiszószban.