Mákos citromos financier

A financier egy francia sütemény, mely leginkább a piskótához hasonlítható.

| 2023. 11. 15.
Mennyiség: adag Elkészítési idő: perc

A recept legfontosabb eleme az aranybarnára pirított vaj, ez adja meg a desszert jellegzetességét.

Összetevők

  • 100 gramm vaj
  • 75 gramm liszt
  • 120 gramm porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 25 gramm mandulalisztet
  • 1 citrom héja és leve
  • 10 gramm mák

Elkészítés

  • Mogyoróbarnára pirítjuk a vajat egy edényben, majd leszűrjük és félretesszük hűlni.
  • Egy edényben elkezdjük habbá verni a tojásokat, majd hozzáöntjük a porcukrot.
  • Miután a fehérje és a cukor összeállt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a mandulalisztet, lisztet, mákot, citromlevet, és a vajat.
  • Habzsákba töltjük és betesszük a hűtőbe 1 órára.
  • 1 óra után kivesszük a zsákot és megtöltjük a szilikonformákat a financier tésztával, akinek nincs ilyen formája, megfelelő a kivajazott, lisztezett muffin forma is. Sütőbe rakjuk, és 180 fokon barnára sütjük őket.
  • Miután kihűltek, fehércsokival és szárított citromhéjjal díszítjük őket.