A kakaós márványkuglóf, vagy gâteau marbré a francia vasárnapi reggelik egyik főszereplője
Varga Zsófia | 2021. 06. 21.A kakaós márványkuglóf, vagy gâteau marbré a francia vasárnapi reggelik egyik főszereplője. Úgy vélik, akkor a legfinomabb, ha előző este készül és reggelre kellően összeforrnak az ízek. Délutáni kávék mellett is fel-felbukkan, de remek kísérője egy pohárka pinot noir-nak vagy fűszeres tramininek.
180 g vaj 180 g porcukor 3,5 tojás 1 vaníliarúd 240 g liszt 1 kk sütőpor
20 g kakaó 100 ml tej
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Kenjük ki és hintsük meg liszttel a formát.
A puha vajat habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a porcukrot és jól keverjük el. Ezután dolgozzuk bele a tojást és a vaníliát. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral és több részletben dolgozzuk bele a tésztába. A kapott vaníliás tészta 1/3-át öntsük át egy másik tálba.
A kakaós tésztához keverjük el a kakaót a tejjel és adjuk az 1/3 rész vaníliás tésztához.
Tegyük mindkét masszát habzsákba és nyomjuk felváltva a formába. Egy villával, vagy hurkapálcával keverjük el márványosra a tésztát. 35 percig süssük a sütőben, vagy addig amíg a tésztába szúrt kést tisztán nem húzzuk ki.