Pisztáciás-málnás galette

A Galette des rois, avagy a királyok lepénye, egy régre visszanyúló történetnek örvend Franciaországban.

| 2023. 11. 15.
Mennyiség: adag Elkészítési idő: perc

Hagyomány szerint Vízkeresztkor készítik el ezt a cukrászkülönlegességet, elrejtve benne egy porcelánfigurát. A sütemény felszelése csupa izgalommal jár: az lesz a nap királya, vagy éppen királynéja, akinek a porcelánt magában rejtő szelet jut. A sütemény további különlegessége a varázslatosan mintázott tető.

Összetevők

  • 100 gramm vaj
  • 50 gramm cukor
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 1 tojás
  • 200 ml tej
  • 50 gr cukor
  • 2 tojássárga
  • 2 tk kukoricakeményítő
  • 10 gramm rétesliszt
  • 40 gramm pisztácia

 

Leveles tészta

  • 125 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 65 gramm víz

Elkészítés

  • Elkészítjük a frangipane tésztát , és pisztáciát keverünk a tésztához.
  • A vajas tésztát ketté osztjuk és két kört formázunk belőle egy tányér segítségével.
  • Ráhalmozzuk a frangipane tésztát, majd megszórjuk málnával.
  • Megkenjük tojással a szélét, majd rátesszük a másik tésztát.
  • Bevágdossuk a szélét a tésztának, ezt lehet késsel, de villával is tökéletes.
  • Bekenjük a tésztát tojással.
  • Késsel díszítjük, majd megsütjük 180 fokon 40-45 perc alatt (tészta nagyságától függően).