A frangipane nem más, mint mandulakrém, amely megsütve önálló sütemény is lehet.
Varga Zsófia | 2021. 06. 14.A frangipane nem más, mint mandulakrém, amely megsütve önálló sütemény is lehet. Több előnye is van: nagyon finom, mutatós, és hosszan eláll. Sőt, ha hűtőben tartjuk, egy-két naposan még finomabb is, mint frissen, mert ahogy eloszlik benne a nedvességtartalom, átjárja a mandula és a gyümölcs íze. A frangipánt készíthetjük eperrel, málnával, barackkal, vagy bármilyen gyümölccsel, aminek éppen szezonja van.
Konyhai robotgépben a szárazanyagot (liszt, só) összekeverjük. A hideg vajat darabokra vágjuk és a robotgépben elkeverjük a száraz anyaggal. Ezután kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet, amíg a tésztánk morzsalékos nem lesz. Ekkor kivesszük a tésztát a gépből és kézzel gyorsan egyneművé dolgozzuk. Majd két sütőpapír között kinyújtjuk a tésztát és 20 percre hűtőbe tesszük. Ugyanígy készítjük el a virágokhoz szükséges tésztát is, csak a liszthez, sóhoz adjuk hozzá a színezéket. Az elkészített tésztával kibéleljük a formánkat. Az alját villával megszurkáljuk és visszatesszük a hűtőbe.
Egy tálban mérjük össze a mandulalisztet és a búzalisztet. Szitáljuk át. Egy tálba mérjük bele a vajat, a cukrot és a sót. A vajat a cukorral, sóval habosítsuk ki, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojást. Végül a lisztet és a mandulalisztet keverjük hozzá. A kész krémet öntsük a piteformába és egyenletesen kenjük el a felszínén. A friss málnát szórjuk a tetejére. Majd a színezett tésztából szúrjunk ki virágokat. A virág közepét szúrjuk ki egy idomcsővel és ellentétes színű tésztát nyomjunk a közepébe. A kész virágokkal fedjük be a pite tetejét. 190 fokra előmelegített sütőben 45 percig süssük.