Kókuszos-gyömbéres apácafánk

Egy nem hétköznapi fánk recept azoknak, akik valami különlegesebbre vágynak.

Varga Zsófia | 2021. 04. 07.
Mennyiség: adag Elkészítési idő: perc

Egy nem hétköznapi fánk recept azoknak, akik valami különlegesebbre vágynak. Az égetett tésztát a lágy krém koronázza meg, mely fantasztikus desszertté varázsolja az apácafánkot.

Összetevők

Égetett tészta

170 ml tej 70 g vaj 1,5 kk cukor 0,5 kk só 100 g liszt 3 db tojás 1 felvert tojás a lekenéshez

 

Cukrászkrém

200 ml tej 200 ml kókusztej 3 tojássárgája 80 g cukor 20 g liszt 25 g kukoricakeményítő 5 g friss gyömbér 140 ml tejszín

 

Díszítés

100 g színtelen zselé 100 g kókuszreszelék

Elkészítés

Égetett tészta

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy lábasban melegítsük együtt a tejet, vajat, cukrot, sót, addig amíg a vaj teljesen fel nem olvad, majd forraljuk fel. Húzzuk félre a tűzhelyről és egyszerre öntsük hozzá a lisztet. Keverjük össze, hogy sima jól összeálló tésztát kapjunk. Tegyük vissza a tűzhelyre, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Tegyük át a tésztát egy tálba és pár percig hagyjuk hűlni. Apránként adjuk hozzá a felvert tojásokat. A tésztát tegyük nyomózsákkal ellátott habzsákba és nyomjunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe 12 db 5 cm átmérőjű és 12 db 2,5 cm átmérőjű golyókat. Kenjük le tojássárgájával majd süssük 35 percig.


Kókuszos-gyömbéres krém

A tejet és a kókusztejet keverjük össze, forraljuk fel. A tojássárgáját és a cukrot verjük fel, majd adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt. Öntsük bele a meleg tej 1/3-át, majd öntsük vissza az edénybe és lassan főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik. 1 percig forraljuk. Öntsük át egy tálba, reszeljük bele a gyömbért. Fóliázzuk le és hűtsük 30 percig. Verjük fel a tejszínt. Majd a kókuszos-gyömbéres cukrászkrémet is, majd a hab 1/3-át dolgozzuk bele a cukrászkrémbe, végül adjuk hozzáa a maradék habot. Töltsük habcsővel ellátott habzsákba.


Összeállítás

A habzsákból megtöltjük a fánkokat. Tegyük egy tálba a színtelen zselét, egy másik tálba a kókuszreszeléket. A fánk tetejét mártsuk meg a színtelen zselében, utána a kókuszreszelékben. A nagy fánkokra nyomjunk a kókuszos-gyömbéres krémből rózsát majd mindegyikre tegyünk egy kis fánkot.