Hajdu Móni: "Azt csinálhatom, amit szeretek"

Mondd el pár szóban, mi a legfontosabb, amit tudni érdemes rólad!
Közgazdász vagyok. 13 évet dolgoztam a közigazgatásban. 2019-ben költöztem a párommal Budapestről Győrbe.

Hogy reagált a környezeted, amikor a közgazdaságról váltottál a cukrászatra?
A családom mindenben támogatott. A barátaim biztattak, hogy csak az első lépést nehéz megtenni. A munkatársaim pedig őrültnek tartottak, amiért a biztos, jól felépített karrieremet feladtam egy álom miatt.

Mióta foglalkozol a hobbiddal? Hogyan ismerkedtél meg vele?
Mindig is szerettem sütni-főzni. A barátnőm 2011-ben meghívott munka utáni lazításként a Chefparade-ba egy bonbonos tanfolyamra. Utána több sütis és csokis kurzuson is részt vettem. Beleszerettem a csokoládéba és a munka mellett, hobbi szinten kezdtem el vele foglalkozni. Kezdetben családomnak, barátaimnak és munkatársaimnak készítettem bonbonokat és sütiket. Majd 2015-ben felvételiztem Budapesten a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolába cukrász szakra. A Four Seasons Hotelben voltam gyakorlaton, ott szerettem bele a francia cukrászatba. Azóta folyamatosan képzem magam, és olyan cukrászdákban helyezkedtem el, ahol csak francia cukrászattal foglalkoztak, minőségi alapanyagokkal dolgoztak, és követték az új trendeket (Zazzi, Gerbeaud, Desszert Neked).

Mi az, amit a legjobban szeretsz benne?
Azt csinálhatom, amit szeretek és feldob, amikor látom az emberek arcán az örömöt, az elégedettséget, miközben a desszertjeimet fogyasztják. A cukrászat folyamatos fejlődési lehetőséget biztosít a számomra, kiélhetem benne a kreativitásomat és kedvemre kísérletezhetek.

Mi az, ami a legnagyobb kihívást jelentette vagy jelenti még most is?
Az, hogy nem 18 évesen kezdtem el a cukrászattal foglalkozni, ugyanis ennek a szakmának a titka a folyamatos gyakorlásban rejlik. Hosszú idő szükséges a cukrászat csínjának-bínjának elsajátításához, valamint folyamatosan figyelni kell a legújabb trendeket, amelyek nagyon gyorsan változnak.

Mesélj egy vicces, érdekes vagy valamiért emlékezetes storyt, ami a hobbidhoz kapcsolódik!
Joulupukkinak és vendégeinek készíthettem és szolgálhattam fel süteményt.

Kinek és miért ajánlanád, hogy kipróbálja?
12-99 éves korig bárkinek (gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt), mert kiélhetik a kreativitásukat, szabadon alkothatnak, miközben olyan nyalánkságokat készíthetnek, amelyek után megnyalják mind a 10 ujjukat. Tökéletes kikapcsolódást biztosít annak, aki szeret sütni.

Hogy lettél a Placc oktatója?
Álláshirdetésre jelentkeztem.

Miért szeretsz oktatni?
A tanítás lehetőséget ad arra, hogy megosszam a cukrászat iránt érzett szenvedélyemet másokkal és ez egyben egy szórakoztató tevékenység is a számomra. Mindig új emberekkel ismerkedhetek meg és úgy érzem, elértem valamit, amikor látom, hogy a résztvevők készségei, tudása és magabiztossága növekszik a konyhában. Továbbá az oktatás arra késztet, hogy folyamatosan új dolgokat tanuljak és magam is fejlődjek.

Milyennek találod a Placcot?
A Placcon kreatív, alkotni vágyó, a világra nyitott emberek dolgoznak. Tágas, jól felszerelt a konyhája. Minőségi alapanyagokkal lehet dolgozni. A tulajdonosok segítőkészek, nyitottak, és rugalmasak.

Mit csinálsz szívesen emellett a szabadidődben?
Gasztronómiával foglalkozom :), imádok utazni, kirándulni, új helyeket, ételeket felfedezni és emberekkel megismerkedni. Szeretek moziba, színházba és koncertekre járni.

Mivel foglalkozol egyébként a mindennapokban?
Cukrászattal foglalkozom: új alapanyagokat, technológiákat, cukrászati eszközöket próbálok ki, kísérletezek az ízekkel, textúrákkal és a desszertek külső megjelenésével.

Melyik a kedvenc édességed és mitől vált azzá?
A csokoládé. Annál jobban szeretem minél testesebb az íze, imádom amikor különböző trópusi gyümölcsökkel, magvakkal, fűszerekkel vagy különböző virágok aromájával egészül ki. Leírhatatlan érzés, amikor a csokoládé gazdag íze felszabadul a számban.